29.12.2017 (Mika Rohula)

Mediassa ohjelmistorobotiikka, tai kansainvälisemmin RPA (Robotic Process Automation), nähdään työpaikkojen vähentäjänä. Pienyrittäjän näkökulmasta väite on absurdi tai sitten erittäin houkutteleva; jospa robotti tekisi kaiken puolestani firmassa ja minulle jäisi vain vapaa-aika nykyisellä tulotasolla. Tai jospa tuplaisin robottien määrän ja alkaisin vaurastua.

Yrittäjän kannattaa keskittyä tähän päivään ja sivuttaa median värittämät akateemiset keskustelut, joissa pohditaan robotiikan ja tekoälyn määritelmiä sekä visioidaan huomisen miehittämättömiä ajoneuvoja tai robotisaation aiheuttamaa riskiä ihmiskunnalle. Yrityksen kannalta on merkityksellistä ohjelmistorobotiikan avulla jo tänään saavutettava kilpailuetu –  ohjelmistorobotiikkaa hyödyntämällä pystyy lisäämään yrityksen ja yrittäjän kapasiteettia jo nyt.

Usein toistuvat ja yksinkertaiset arjen tehtävät vievät aikaa ja turruttavat aivot. Usein nämä rutiinit vaativat myös paljon tarkkuutta ja inhimillisten virheiden syntyessä aiheuttavat tuottamatonta selvittelytyötä. Ohjelmistorobotiikkaa ja robotteja voisi verrata puukkosahaan tai runkonaulaimeen timpurin työkalupakissa. Talonrakentamisen tietyissä vaiheissa ne nopeuttavat ja ovat lähes korvaamaton apu, mutta listoituksessa ja tapetoinnissa käytetään sitten toisia työkaluja.

Ohjelmistorobotiikan tärkeimmät hyödyt:

 1. Nopeasti kapasiteetin lisäystä
  1. Automatisointi vapauttaa älykkäitä resursseja rutiineista
  2. Robotin käyttöönotto prosessin pullonkauloissa tehostaa koko arvoketjua
 2. Skaalautuu ketterästi tarpeen vaihteluun
  1. Robotin voi monistaa, robotin voi sammuttaa
 3. Parantaa prosessin laatua
  1. Virheettömyys
  2. Liiketoimintasääntöjen tulkinnan homogeenisyys
 4. Yksi askel matkalla kohti tekoälyä

Lopuksi – Keep it simple! Aluksi kannattaa keskittyä vain helppoihin ja sitä kautta nopeasti hyödyttäviin käyttötapauksiin. Pieni panostus, pieni riski ja paras takaisinmaksuaika. Oman ymmärryksen ja osaamisen kasvaessa voidaan lähteä sitten hakemaan monimutkaisempia prosesseja robotisoitavaksi.

PS. Tutustu myös First Waven valmisrobotteihin