smart_phone_credit_card_800_clr_8802

9.11.2015 (Mika Rohula)

Kännykällä maksamista edistetään verrattain päättäväisesti vailla suurempaa kritiikkiä, vaikka suoranaista hyötyä suhteessa lähimaksamiseen skaalautuvaan kontaktittomaan korttiin on vaikea todistaa. Kun tarkastellaan kuluttajan prosessia kassalla, ei mobiililaite tarjoa päivittäiseen perus-check-out -operointiin mitään lisäarvoa verrattuna kontaktittomaan korttiin. Yhtä näppäriä ja nopeita ovat molemmat, paitsi että kortista ei hyydy akku.

Mobiilimaksamiseen keskittyneiden toimijoiden kuten esim. Apple Pay:n läpimurto odottaa yhä itseään ja ensimmäiset epäilijät näkevät myös epäonnistumisen mahdollisuudet pelkkään maksamiseen keskittyvässä liiketoimintamallissa. Onko mobiilimaksaminen irrallisena toimintona kuolleena syntynyt ajatus?

Muutetaan näkökulmaa ja keskitytään kuumien teknologioiden sijasta kuluttajaan. Kuluttaja haluaa tehostaa koko ostamisen prosessiaan, ei pelkkää maksamista. Tästä hyvän esimerkin tarjoaa Starbucks joka on syksyllä lanseerannut Mobile Order & Pay –konseptinsa Yhdysvalloista Eurooppaan. Starbucks ei ripustautunut pelkästään maksamiseen keskittyneisiin toisen osapuolen ratkaisuihin vaan kehitti uuden konseptin mobiiliin ympärille. Starbucks Mobile Order & Pay tarjoaa kuluttajille innovatiivisen tavan hyödyntää Starbucksin palveluja.

Yhdysvalloissa Starbucksin perään mobiilissa ostamisessa ovat nyt marssimassa Tillsterin ”avustamina” mm. sellaiset brändit kuten Burger King, Bizza Hut ja KFC. Tillsterin tapaan ravintoloille samansuuntaista toiminnallisuutta löytyy kiihtyvällä vauhdilla muualtakin; myös Suomesta esim. Pizza On-linen ja Woltin palveluista.

Eräällä tapaa on varsin yllättävää että vasta nyt Starbucks alkaa saada seuraajia tässä oivalluksessaan. Starbucksin mobiilimaksaminen on menestystarina. Mittakaavasta kertoo se että nyt jo joka viides ostos Starbucksilla tilataan ja maksetaan mobiililla. Tämä tarkoittaa 8 miljoonaa tapahtumaa joka viikko.

Mobiilimaksaminen ilman että huomioidaan samalla kuluttaja ja hänen tarpeensa ostamisen prosessin osalta, jää lopulta melko mielikuvituksettomaksi ratkaisuksi. Miksi sitten mobiilikanavan kehittäminen on ostamisenprosessin näkökulmasta jäänyt paitsioon? Odotetaanko valmista ”out-of-the-box” komponenttia joka ratkaisee kaupan näkökulmasta kaiken? Voin kertoa että sellaista ei taida syntyä, koska ostamisen prosessi on aina saumattomasti yhteydessä kauppiaan omiin palveluprosesseihin jotka noudattavat kauppiaan oman liikeidean mukaisia liiketoimintasääntöjä. On melkoista haaskausta kehittää mobiilisovelluksen UX:ää ilman kokonaisvaltaista prosessin optimointia; tyyliin ”Kaikki sujuu hienosti kunnes ryhdyttiin kaivamaan esille TUPAS-tunnisteita ja näppäilemään luottokortin numeroa…”.

Oman mobiilin kanavan kehittäminen on muutakin kuin teknologiaa ja scrummia. Homma ei myöskään ratkea pelkällä maksupäätteellä tai dedikoidulla internetmaksujen palveluntarjoajalla. Mobiilikanava ja sen mahdollisuudet vaativat ennen kaikkea oman liikeidean kirkastamista, uuden liiketoimintamallin oivaltamista ja usein myös vanhasta luopumista.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä ja tilaa ilmainen presentaatio. Presentaatiossa käydään läpi mm. Starbucksin menestysresepti jolla tultiin mobiilinostamisen ykköseksi.