Vaarallinen aihe

10.9.2015 (Mika Rohula)

Vaarallinen aihe

Politiikkaan sotkeutuminen on monellakin tapaa vaarallinen aihe pienyrittäjälle. Ja se tekee tästä blogista vaarallisen. Aiheen käsittelyä onneksi pehmentää se että olen saanut itselleni hyvät naurut – ehkä hieman kyynelten takaa – mutta huumori on tärkeä polttoaine niin yrittäjälle kuin muillekin joka aamu leivän perään lähtijälle.

Otin taannoin eräässä arkisessa keskustelussa tarkasteluun yhden miehen yrityksen siirtämisen Viroon. Tarkastelin asiaa vertailemalla yrittämisen ja tässä yhteydessä myös asumisen eroja Suomen ja Viron välillä. Näkökulmat liittyivät verotukseen, luontaisetuihin, elämisen hintaan. Osaltaan pohdiskelin myös yrityksen tarjoamia tuotteita ja palveluja, asiakaskuntaa sekä viennin osuutta. Aihe on monella tapaa mielenkiintoinen eikä millään tapaa mustavalkoinen. Sain lopulta tuomion: ”On epäisänmaallista suunnitella veropakolaisuutta ja jättää yhteiset talkoot muille hoidettavaksi!”.

Tunsin piston sydämessäni…

Otin eilen osaa debattiin hallituksen leikkauslistasta. Otin näkökulmaksi sairausajan palkan ja sairausloman ensimmäisen päivän palkattomuuden. Kuulostaisivat nimittäin erittäin hyviltä ehdoilta yksin yrittäjälle. Ja kun joku vielä tekisi sillä välin ne työt kun sairastaa… Aihe sivusi myös erilaisia ylityökorvauksia ja lisiä, sillä aihe on monella tapaa mielenkiintoinen eikä millään tapaa mustavalkoinen. Sain tällä kertaa pikaoikeudenkäynnin:

”On kuule ihan sun oma valinta olla pienyrittäjä. Ei kaikki ole niin tyhmiä…”

Tunsin piston sydämessäni…